Vuosikokous Suomenlinnassa 27.8.2020

RUK 120-kurssin perinneyhdistys ry:n jo kertaalleen lykätty sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 27.8.2020 Suomenlinnassa. Lykkäyksen syynä oli luonnollisesti koronavirus-epidemia ja sen vaikutus näkyi edelleen siinä, että paikalle oli saapunut jäseniä vain puolet tavanomaisesta, eli vajaa 30. Sää kuitenkin suosi osallistujia – lauttamatkan saattoi tehdä raittiissa auringonpaisteessa. Suomenlinnan Upseerikerhon salissa taas oli runsaasti tilaa.

Tavanomaiseen tapaan puheenjohtaja Puntila veti itse kokouksen läpi puolessa tunnissa. Uutena jäsenenä yhdistyksen hallitukseen valittiin Jukka Härmälä ja hänen tilalleen varatilintarkastajaksi Esko Tainio.

Perinneyhdistyksen tarjoaman lohikeiton vielä lämmittäessä vatsaa keskityttiin kuuntelemaan Huoltovarmuuskeskuksen eli HVK:n erityisasiantuntija Hanna Havumäen esitystä keskuksen asemasta ja tehtävistä ja yleisemmin huoltovarmuuden turvaamisesta.

HVK:n tehtävänä on maan huoltovarmuuden ylläpitämiseen ja kehittämiseen liittyvä suunnittelu ja operatiivinen toiminta. Tähän tehtävään kuuluu julkishallinnon ja elinkeinoelämän yhteistoiminnan kehittäminen huoltovarmuusasioissa, huoltovarmuuden kannalta elintärkeiden teknisten järjestelmien toimivuuden varmistaminen, välttämättömän tavara- ja palvelutuotannon sekä sotilaallista maanpuolustusta tukevan tuotannon tukeminen, velvoite- ja turvavarastoinnin hoitaminen sekä valtion varmuusvarastoitavien materiaalien ylläpitäminen.

Julkishallinnon ja elinkeinoelämän yhteistoiminta tapahtuu toisaalta ylätasolla Huoltovarmuusneuvostossa ja toisaalta huoltovarmuuden kannalta kriittiset yritykset ovat järjestäytyneet alakohtaisiksi pooleiksi. HVK:n organisaatio on rakennettu pooleja tukevaksi. Pooleista oli myös monella läsnä olleista omakohtaista kokemusta.

HVK:n toiminnan rahoitus perustuu energiaverojen yhteydessä kerättävään huoltovarmuusmaksuun. Maksun suuruus eri energiamuodoille on pysynyt samana vuodesta 1992 lähtien. Jonkin verran varoja keskus saa myös mm. osakkuudestaan sähkönsiirron kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj:ssä.

Lopuksi kuultiin vielä lyhyt katsaus koronavirus-epidemian esiin nostamiin suuojavarustehankintoihin, jotka HVK tekee sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta. Esitelmöitsijä piti valitettavana sitä, että julkisuudessa huomio on kohdistunut vain vähäiseen osaan suojavälinehankinnoista ja vielä vähäisempään osaan koko Huoltovarmuuskeskuksen toiminnasta.

Vuosikokouksen ympärille rakennetun ohjelman päätti vapaamuotoinen tutustuminen Sotamuseoon, joka on melko äskettäin siirretty Suomenlinnaan

Kategoria(t): Kokoukset. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.